Andere vormen van beleggen

Beleggen is iets waar heel veel mensen van dromen. Denk hierbij aan aandelen, obligaties en CFD’s, jammer genoeg is dit allemaal niet zo makkelijk als dat het in eerste instantie lijkt.

BeleggenAls je wilt gaan beleggen dan dien je enige kennis van zaken te hebben anders ben je binnen no time een groot deel van je vermogen kwijt.

Wat zijn nou eigenlijk aandelen kun je jezelf afvragen. Een aandeel is een soort van waardepapier dat een aantal rechten geeft tot betrekking van een bedrijf of een product daarvan. Aandelen zijn verdeeld over verschillend aandeelhouders die samen als eigenaren van dit bedrijf worden gezien, maar juridisch gezien zijn ze geen eigenaren van het bedrijf. Een aandeelhouder heeft wel enige zeggenschap in het bedrijf en deelt mee in winstuitkeringen. Sommige aandelen zijn verhandelbaar en kunnen dus gekocht worden door personen met genoeg geld.

Beleggen, obligaties, aandelen en CFD’s

Veel mensen weten niet wat een obligaties is, maar als je naar het Engelse woorden obligation kijkt en dit vertaald naar het Nederlands dan zie je het woord verplichting. Een obligatie is soort van schuldbewijs dat verhandelbaar is. Vaak is deze schuld een lening die is aangegaan door een overheid, onderneming of stichting. Deze hebben dan geld nodig voor een investering, door middel van een obligatielening kunnen ze aan de financiering komen. De koper van deze obligatie ontvangt dan van dit bedrijf of de overheid een rentevergoeding. Maar niet alle obligaties bestaan werkelijk op fysiek papier, dit komt door effectenverkeer. Een obligatie is voor de belegger een andere vorm van een aandeel, sommige obligaties zijn zelf inwisselbaar voor aandelen in een bedrijf.

CFD betekent Contract For Difference, dit is een financieel instrument dat wordt gebruikt door mensen die met elkaar afspreken om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. Dit kan dus letterlijk van alles zijn, een obligatie, een beurs index, een aandeel of grondstoffen zoals graan en suiker. Zolang het maar onderhevig is aan waarde verandering.

Al deze vormen van beleggen brengen risico met zich mee en moeten alleen aan gegaan worden als men verstand heeft van zaken of iemand kan inhuren die er verstand van heeft. Beleggen in obligaties, aandelen en CFD’s kunnen je veel geld opleveren, als je het goed doet. Natuurlijk moet je wel eerst geld hebben waarmee je iets kunt kopen voordat je kunt gaan beleggen, en zorg altijd dat geld achter de hand hebt om jezelf te redden mocht het fout gaan. Bitcoin kopen?