Jouw debiteurenbeheer is de hoofdader waarmee jij geld binnenkrijgt als bedrijf. Dit eens in de zoveel tijd opnieuw beoordelen kan slim zijn. Of je nu zzp’er bent of een mkb-bedrijf hebt of op de administratieafdeling van een bedrijf werkt, je verdiepen in debiteurenbeheer is slim. Het klinkt misschien saai, maar na het lezen van dit artikel zul je merken dat je er veel voordelen mee kunt behalen.
De combinatie slecht debiteurenbeheer en geld lenen slaat nergens op
Wanneer je als bedrijf geld moet lenen om jouw cashflow in stand te houden, dan doe je iets verkeerd. Neem dan zeker jouw debiteurenbeheer onder de loep. Hoeveel geld staat er uit bij debiteuren en hoeveel moet je nog betalen? Beide moet je weten aangezien dit grote risico’s zijn. Opties die je in deze situatie hebt, zijn:
- Jouw debiteurenbeheer uitbesteden om er strakker op te zitten en sneller je geld te ontvangen.
- Factoring inschakelen, hierdoor krijg jij direct je geld van je openstaande facturen. Je betaalt echter wel een bedrag hiervoor, vaak is dit een percentage.
- Betere betaalvoorwaarden afspreken.
Op elk van deze punten wordt in de volgende alinea’s verder ingegaan.
Debiteurenbeheer uitbesteden
Voor grote bedrijven die een administratieafdeling hebben, of voor ondernemers die slecht zijn in de administratie bijhouden, is het uitbesteden van debiteurenbeheer dé ideale oplossing. Jij maakt de factuur en de verdere opvolging wordt voor je gedaan. De kosten voor debiteurenbeheer zijn verrassend laag. Vaak is dit vele malen goedkoper dan iemand aannemen voor de administratie. Bovendien voeren sommige debiteurenbeheerders ook het incasso gedeelte uit, je bent dan helemaal van alle zorgen af.
Factoring inschakelen
Een factoringmaatschappij betaalt de door jouw gemaakte factuur direct aan je uit waarna zij op de betaling van de debiteur wachten. Je hoeft dus niet zoals bij een debiteurenbeheerder te wachten op de betaling, maar je krijgt direct je geld. Hierdoor hoef je zelf geen geld te lenen en kun je altijd jouw eigen openstaande rekeningen tijdig betalen. De kosten voor factoring kunnen wel hoog oplopen, daardoor is het niet altijd de ideale oplossing. Sommige partijen bieden ook aan dat je een deel via factoring doet en een deel zelf. Let er ook op, dat bij debiteurenbeheer, een factoring geen verzekering op krediet is, je loopt nog steeds een risico als er niet betaald wordt. Wel kun je daar weer een verzekering voor afsluiten.
Betere betaalvoorwaarden afspreken
Je ziet dit wel eens bij startende bedrijven, maar zeker ook bij oudere bedrijven. Ze hebben betaalvoorwaarden van 30 dagen omdat ze denken dat dit zo hoort. Vergeet echter niet dat die 30 dagen een risico zijn. Wat als jouw klant in die tijd failliet gaat? Geld dat op jouw rekening staat is veilig, een bedrag dat nog op een openstaande factuur staat is dat niet. Vergelijk het met mens-erger-je-niet, een poppetje dat in jouw ‘huis’ is, kan niet geslagen worden. Echter een poppetje dat voor de deur staat kan ineens toch nog af zijn. Om in de beeldtaal te blijven; vooraf betalen, een korte betaaltermijn en een strak debiteurenbeheer zorgen ervoor dat jij je schaapjes op het droge hebt. Dat klinkt iedere ondernemer als muziek in de oren.
Voor meer informatie ga je naar https://creditpartners.nl/.