Handelen in Futures

Handelen in futures is een vak apart, je moet er niet aan beginnen als je er niks vanaf weet.

Handelen in FuturesEr zijn allerlei regels en afspraken waar je van op de hoogte moet zijn.

Neem bijvoorbeeld dat u een AEX future koopt voor zesduizend euro dan denk je al gauw dat je met zesduizend euro klaar bent, niet dus.

De future kost zesduizend euro, maar het aandeel kost zeventigduizend euro dan is het marktrisico dus zeventigduizend euro en niet zesduizend.

Hoe handelen in futures

Een future wordt dagelijks gesetteld zo als men dat noemt, dit betekent dat er elke dag wordt gekeken of er geld bij wordt geschreven of wordt afgeschreven aan het account van diegene die de future bezit. Per punt dat de future stijgt of daalt krijgt u geld bijgeschreven of afgeschreven, 1 punt is 100 euro, 2 punten is 200 euro enzovoorts. Als je de future tot het eind in bezit houdt dan wordt het gemiddelde van de laatste dag tussen een bepaalde tijd op die dag uitgerekend. Dit bedrag krijgt u dan in geld toegekend.

Het is toegestaan om je margin in cash aan te houden op een rekening, een nadeel is dan dat dit geld renteloos en werkloos staat op deze rekening. Dit geld staat dus stil en doet niks en levert ook niks op. Onderliggende waarden kunnen ook als margin dienen, dit kunnen obligaties of aandelen zijn die een maximale dekkingswaarde geven van 70 procent, dit wordt wel per aandeel bepaald.

Als je geld gebruikt voor je margin dan is slim om dit niet in cash geld te doen. Stel je jaarlijks 100.000 margin aanhouden, dan verdien je niks aan dit geld. Je kunt er beter andere dingen mee doen die wel een redelijk rendement geven.

In principe kunnen prijzen van futures op twee manieren tot stand komen. De eerste is het arbitrage principe en dit is op vrijwel alle futures van toepassing, als voorbeeld een indexfuture. De futureprijs is dan als volgt opgebouwd, de huidige koers van de onderliggende waarde plus de kosten van het aanhouden van de onderliggende waarde en de tussentijdse opbrengsten. Simpel gezegd, huidige koers plus rentekosten min het dividend.

De tweede manier dat geldt voor de prijzen van futures is dat van vraag en aanbod. Dit geldt alleen als een onderliggende waarde niet te maken is op wat voor manier dan ook. Als voorbeeld grondstoffen zoals ijzer, koper, hout en goud.

Deze vormen van handelen in futures worden veel gebruikt en kosten vele jaren ervaring en kennis om te begrijpen en op de juiste manier te gebruiken. Als je geen ervaring hebt pas dan op met wat je doet en vraag om advies bij iemand die er wat van af weet.