Kerstgeschenk – iets anders dan een kerstpakket

Sommige mensen vinden het uitpakken van een kerstpakket heel leuk en laten zich graag steeds verrassen. Anderen vinden zo’n doos net een soort supermarkt waar je drinken en eten uithaalt. Die zijn minder gecharmeerd van een kerstpakket en zien liever dat de werkgever met een leuk geschenk aankomt. Het kerstpakket verschilt dus van een kerstgeschenk

Twee verschillende dingen

Wie een kerstpakket opent, weet dat hij meerdere zaken gaat tegenkomen. Een kerstpakket is altijd gevuld met een scala aan artikelen. Dat kan eten zijn of drinken. Maar ook aan kerst of aan het bedrijf gerelateerde accessoires of gadgets kunnen in de doos zitten. Bijvoorbeeld een vrolijke kerstmannenmuts of een bewegend rendierbeeldje voor in de auto. Het kerstgeschenk echter is meestal maar één ding. Dat is meteen het grootste verschil tussen geschenk en pakket. Een tweede verschil is dat kerstpakketten nogal standaard zijn. Je koopt er bijvoorbeeld honderd en in elke doos zit exact hetzelfde. Een geschenk is veel individueler. Je zou als eindejaarcadeau je personeel bijvoorbeeld een leuke waardebon kunnen geven. De ene werknemer ruilt die in voor een muziekabonnement en de andere medewerker koopt er een stropdas van. 

Voordeel van een kerstpakket

Kun je als werkgever nu beter een kerstpakket weggeven of toch gaan voor een kerstgeschenk? Beide opties hebben hun eigen voordelen. Het kerstpakket werkt goed uit bij saamhorigheid. Zo’n pakket wordt vaak in bijzijn van de hele familie geleegd. Of met collega’s van het werk. Een kerstpakket versterkt het samen delen met elkaar en helpt bij de gezelligheid van samenzijn. Het verrassingselement is hierbij van belang. Elke keer dat je iets uit de doos diept, kijken veel nieuwsgierige ogen naar wat er nu weer tevoorschijn komt.

Voordeel van een kerstgeschenk

Het voordeel van een geschenk is de waarde beleving. Meestal is het ook niet eetbaar, dus het gaat ook niet weg. Het mooie is dat een geschenk uiteindelijk kan leiden tot een kerstpakket. Als werkgever deel je dan bijvoorbeeld vouchers uit waarmee het personeel online in een webshop spulletjes bij elkaar kan zoeken. Die komen dan in een individueel kerstpakket later bij de werknemers aan. Met dit verschil: de werknemers weten wat er in de doos zit en dat elk artikel hen gaat bevallen.

Een kerstgeschenk is meestal geen eten of drinken

Als werkgever kun je een kerstgeschenk ook speciaal hebben uitgezocht. Sommigen willen dan graag variëren op het thema kerst. Een minikerstboompje voor op het bureau, een hoefijzer van geluk of een fraaie kerstkaars in een stolp. De kistjes of doosjes waarin deze artikelen aangeboden worden, kunnen dan bedrukt met bedrijfslogo en slogan. Als geschenk worden vaak ook doe-het-zelf pakketjes gewaardeerd. Het beste geschenk blijft toch wel een cadeau waarbij de ontvanger er nog een eigen draai aan kan geven. De al genoemde voucher is zo een leuk geschenk omdat de ontvanger daarna zelf kan kiezen. Je geeft natuurlijk zo’n waardebon niet in een witte envelop aan je medewerkers. Ontwerp een feestelijke envelop met je logo omgezet in een kerstsfeer; zet bijvoorbeeld een kerstbal op de envelop en monteer in die bal je logo voor een origineel kerstpakket