Klussen kan heel aardig zijn. Want eigenlijk ben je dan bezig om iets mooi te maken of je huis te verbeteren en te vergroten. Zo kun je je garage omtoveren tot een leuk kunstenaarsatelier. Of je zet een serie kapellen in je dak zodat je boven ineens meer slaap- en logeerruimte hebt. Het eindresultaat van een klus mag dan vaak mooi zijn, er hoort altijd wel veel troep bij. Sloopwerk maakt snel een afvalbult, vaak van steenpuin. Dan lijkt een container wellicht een noodzakelijke bestelling. Alleen zijn gewone bouwcontainers niet langer geschikt voor puin. Steenresten mag je daar niet meer in kwijt. Je dient dan een speciale puincontainer te bestellen. Maar krijg je die wel vol met het puin van je klus? Een halfgevulde container is uiteindelijk wel heel duur. Want voor elke niet benutte kuub containerruimte betaal je wel gewoon. Een goed alternatief zijn dan puinzakken.
Worden het puinzakken of een puincontainer?
Het kan je veel geld schelen als je van tevoren gaat berekenen hoeveel puin er vrijkomt bij je klus. Als je goed inschat hoeveel kubieke meter er straks op je oprit ligt, kun je daarna bepalen of het een puincontainer moet worden of dat je met puinzakken kunt werken. De kleinere puincontainer kan 3 kubieke meter aan, een grotere variant 5 kubieke meter. Maar als na calculatie blijkt dat je echt niet meer dan 1 kubieke meter puin krijgt, dan zijn puinzakken een betere optie. Dit zijn behoorlijk stevige zakken, gemaakt voor bouwafval. Ze kunnen veel gewicht aan en scheuren heel moeilijk.
Wat scheelt het aan geld?
Een gemiddelde puin zak kun je vullen met tussen de 30 en 50 kilo puin. Stel je klus bestaat uit het verwijderen van een oude betonnen vloer. Je berekent dat het in totaal om 1 kubieke meter gaat, zo’n 2000 kilo. Dan zou je aan 50 zakken voldoende moeten hebben. Die heb je al voor ca. 30 euro. Je moet het dan wel zelf naar de stort brengen, dus er komt nog wat benzinegeld bij. Maar al met al is het veel goedkoper dan werken met een container. Dan ben je snel tien keer zoveel geld kwijt!
Puinzakken per afvalsoort
Slim is om per puin zak een bepaald type bouwafval te reserveren. Stel, bij je klus komt beton, steen, hout en isolatie-wol vrij. Dan kun je dat in vier zakken alvast scheiden. Dat scheelt je later werk als je op het stortterrein staat. Overigens kun je geen puin zak gebruiken om asbest mee weg te gooien. De afvoer van asbest is aan strenge regels gebonden. Asbest moet op een speciale manier verpakt en aangeboden.
Begin niet aan de gewone afvalzak
Je kunt opperen dat je dan eigenlijk toch ook wel een wat goedkopere zwarte of blauwe huisvuilzak zou kunnen gebruiken. Dan doe je er een paar kilo minder in. Dat gaat echt niet werken want ook al beperk je je dan tot slechts 10 kilo per huisvuilzak, dan nog gaat het plastic snel trekken en scheuren. En heb je al je puin weer over je oprit zwerven. Alleen puinzakken kunnen zwaar bouwafval aan. Je kan het allemaal halen bij Profipack.nl.