Tips voor het investeren in goud

OK, dus je bent verkocht dat het kopen van goud een slimme zet voor je zou zijn, vooral in de huidige economie. Maar waar moet ik precies beginnen? Moet je gouden munten kopen? Of misschien goudfutures of goudaandelen? Hoe zit het met goudstaven? Is dat echt haalbaar? Het antwoord op al deze vragen is “Ja!”.

Deskundigen zijn het erover eens dat het bezit van goud, in welke vorm dan ook, of het nu gaat om munten, staven, aandelen, opties of futures, de basis kan vormen voor de accumulatie van echte rijkdom. En er is geen beter moment om met die accumulatie te beginnen dan het heden.

Gouden munten


Laten we de discussie beginnen met gouden munten. Zijn ze allemaal hetzelfde? Nee. Er zijn in feite twee soorten: edelmetaalmunten en numismatische munten. Bullion-munten worden geprijsd op basis van hun fijne gewicht, plus een kleine premie op basis van vraag en aanbod. Met andere woorden, u betaalt voornamelijk voor het goudgehalte van de munt. Het beste voorbeeld van dit soort munten is de Krugerrand. Het is zelfs de meest gebruikte edelmetaalmunt ter wereld. Andere voorbeelden zijn de Canadian Gold Maple Leaf, de Australian Gold Nugget, de British Sovereign, de American Gold Eagle en de American Buffalo.

Numismatische gouden munten daarentegen worden voornamelijk geprijsd door vraag en aanbod op basis van zeldzaamheid en staat. Ze bevatten vaak slechts ongeveer 90% goud. Als je dus het metaal wilt verzamelen, blijf dan bij de bovengenoemde edelmetaalmunten. Hun prijzen zullen stijgen en dalen, meer in lijn met de prijs van goud.

Gold Bullion


Goudstaven kopen is de meest traditionele manier om goud te kopen, zo niet de handigste. De repen variëren in gewicht van 400 Troy ounces tot 10 gram. Het bezitten van goudstaven is cool en ze hebben minder premie dan gouden munten (kosten minder), maar ze brengen wel een beetje risico met zich mee – vervalsing. Sommige gewetenloze dealers plaatsen een met wolfraam gevulde holte in de staaf die tijdens de test mogelijk niet wordt gedetecteerd.

De beste manier om dit risico te vermijden, is door uw goudstaven te kopen en verkopen via de Londense goudmarkt en uw goud op te slaan in een door LBMA erkende kluis. Daarbij blijft de ‘chain of custody’ als het ware intact en is uw aankoop verzekerd. Als het goud echter buiten dit systeem in een privékluis wordt bewaard, moet het opnieuw worden getest bij het terug in het systeem brengen.

Naast goud zijn er meer manieren om te investeren. Kijk eens op de site van Wevestr


Gold Exchange-Traded ProductsGoudbeurs verhandelde producten vormen een gemakkelijkere manier om goud te kopen omdat het geen ongemak meer heeft om de fysieke staven op te slaan. Maar het blijkt dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Het risico komt voort uit het feit dat er een kleine commissie in rekening wordt gebracht voor de handel in gouden ETP’s en een kleine jaarlijkse opslagvergoeding. De jaarlijkse kosten van het fonds, zoals opslag-, verzekerings- en beheerkosten, worden in rekening gebracht door de verkoop van een kleine hoeveelheid goud die door elk certificaat wordt vertegenwoordigd, zodat de hoeveelheid goud in elk certificaat geleidelijk zal afnemen. U betaalt dus net als bij 7-11 voor het gemak. Een goede partij hiervoor is GoldRepublic


Gouden aandelen, opties en futures


Men kan natuurlijk de aandelen van een goudmijnbedrijf kopen. Dit is een zeer risicovolle manier om te gaan, aangezien u gokt op de levensvatbaarheid van het bedrijf om goud te vinden en te delven. Mijnen zijn bedrijven en zijn onderhevig aan problemen als overstromingen, bodemdaling en structureel falen, evenals wanbeheer, diefstal en corruptie. Dergelijke factoren kunnen de aandelenkoersen van mijnbouwbedrijven verlagen. De beloningen kunnen geweldig zijn als je wint, maar het is verre van zeker.

Goudfutures daarentegen zijn een puur goudprijsspel. Een futures-contract geeft u het recht om een ​​bepaalde hoeveelheid goud op een datum in de toekomst te ontvangen voor een specifieke prijs (meestal ruim voor levering bepaald). U plaatst dus een weddenschap op de toekomstige prijs van goud. De meeste futures-contracten leiden nooit tot levering van het goud. Men verkoopt simpelweg een gelijk aantal contracten (hopelijk tegen een hogere prijs) en neutraliseert daarmee zijn positie. Je winst is het verschil tussen wat je hebt verzameld tijdens de verkoop en wat je hebt moeten betalen voor de aankoop (mocht je voorzichtig zijn met de goudprijs, dan kun je natuurlijk eerst verkopen en later terugkopen om je positie te sluiten tegen hopelijk een lagere prijs). Vanwege de hoeveelheden goud die in het spel zijn (plus het feit dat u slechts een fractie van hun totale waarde hoeft op te leggen), kan aanzienlijke winst worden behaald. Helaas kunnen echter ook aanzienlijke verliezen worden geleden.

Goudopties geven u het recht om op een bepaald moment in de toekomst een of meer termijncontracten voor goud te kopen (of te verkopen) tegen een vaste prijs. Net als bij futures, neutraliseert men eenvoudig zijn positie voorafgaand aan het verstrijken om niet wakker te worden met een vrachtwagenlading goud die midden in de nacht op uw gazon wordt gedumpt met een astronomische rekening op uw voordeur.

Lees hier verder