Van Wft Basis naar je beroepskwalificatie in de financiële sector

Het Wft basis diploma is een diploma dat je moet halen als je een financieel adviseur bent. Wft is een afkorting die staat voor wet financieel toezicht en via deze wet wordt de kwaliteit van de diensten die worden geleverd in de financiële sector gewaarborgd. Ben jij een financieel adviseur en werk je met klanten, dan moet jij ook minstens je Wft basis diploma halen om dat te mogen doen. Daarna kun je je beroepskwalificaties uitbreiden met extra modules die van toepassing zijn op jouw specifieke niche. De meeste adviseurs beginnen echter met Wft basis en deze cursussen zijn te volgen online of klassikaal bij scholen in heel Nederland.

Wft basis en je beroepskwalificatie

Als financieel adviseur moet je een beroepskwalificatie laten zien en de eisen en richtlijnen daarvoor zijn vastgelegd in de Wft. Je moet dan drie dingen kunnen aantonen.

●        Je hebt je Wft basis diploma gehaald en eventueel de diploma’s van enkele andere modules. Deze richtlijn staat in de Wft vastgelegd als de diplomaplicht.

●        Je hebt ook een onderhoudsplicht, want je diploma is niet onbeperkt geldig. Daarom is het een Wft PE (permanente educatie) diploma en moet je deze onderhouden en actueel houden.

●        Je moet kunnen aantonen dat je permanent actueel bent, door te laten zien dat je bijscholing en trainingen volgt en er zo voor zorgt dat de kennis die je hebt volledig actueel is.

Doorstromen naar andere modules

De meeste adviseurs halen eerst het Wft basis diploma en stromen daarna door naar de rest van de modules. Deze modules richten zich op verschillende financiële sectoren waarin jij mogelijk werkzaam bent. Je kiest deze dan ook uit door te kijken naar het werk dat jij wilt uitvoeren. Zo is er de PE zorg, de PE schade zakelijk, de PE inkomen, de PE pensioen en de PE consumptief krediet. Je kiest je PE of meerdere PE’s door te kijken naar het soort financieel advies dat je geeft. Vervolgens krijg je voor elk diploma dat je haalt een beroepskwalificatie wat weer betekent dat je je werk volgens de wet mag uitvoeren.

Kies een goede school

Het is erg belangrijk dat je een goede school uitkiest om je Wft basis diploma bij te halen. Allereerst moet dit een school zijn die de juiste mogelijkheden biedt. Wil je online les krijgen, wil je dat in een klaslokaal doen of met een persoonlijke trainer? Daarna moeten ze deze lessen uiteraard wel aanbieden in jouw woonplaats. Een laatste handige tip bij het uitkiezen van je school is om te kijken of ze je een permanent actief certificaat aanbieden. De school zorgt er dan voor dat je de laatste informatie ontvangt en daarop wordt getest. Sommige scholen geven bijvoorbeeld jaarlijks 6 updates en quizzen en als je deze haalt krijg je een certificaat die een jaar geldig is.

Wat ook je keuze, met het Wft basis diploma van Lindenhaeghe in je broekzak kun je je beroepskwalificaties uitbreiden en volgens de wet financieel toezicht je baan uitvoeren.