Wat zijn de voordelen van de Samsung Flip?

Dit artikel gaat over de Samsung Flip. Dat is een zogenoemd digibord of smartboard. Afhankelijk van waarvoor je het scherm gebruikt, wordt het ook een elektronisch presentatiescherm genoemd. En er zijn nog wel andere namen. Wat is een smartboard, waarvoor kan dat worden gebruikt en wat zijn de bijzonderheden van de Flip van Samsung.

Wat is een smartboard

Een smartboard is een groot elektronisch aanraakscherm (touchscreen). Het scherm is qua technologie te vergelijken met een laptop en een tablet computer, en de smartphone, omdat het door het aanraken of met een passieve pen wordt bestuurd. De vorm is echter die van een groot flatscreen TV. Een smartboard verenigt die grootte dus met een aanraakfunctionaliteit. Dat laatste is ook het verschil met beeldschermen die voor publiciteit worden gebruikt, aangeduid met narrowcasting.

Toepassingen van een smartboard

De grootte hangt af van de toepassing en de afstand tot het scherm. Voor een klaslokaal is een groot scherm nodig, omdat leerlingen in heel de klas van het scherm moeten kunnen lezen. En als een docent een uitgebreide berekening wil laten zien, dan is ook om die reden een groot scherm vereist. Daarentegen voor brainstorming met een paar collega’s op het werk kan natuurlijk een veel kleiner scherm worden gebruikt. Voor een interactieve presentatie tijdens een vergadering ligt de schermgrootte tussen de eerdergenoemde in. Het smartboard kan de vervanging zijn van onder meer een schoolbord, overhead projector, beamer, presentatiescherm of flipboard zijn.

Samsung Flip

Wellicht met de naam ervan afgeleid van laatstgenoemde toepassing biedt Samsung de Flip. Het scherm kan met een verrijdbaar onderstel worden geleverd. De schermgroottes zijn 55″, 65″ en 85″. Wat kan je zoal met een Flip doen:

  • wat op het scherm staat kan je versturen via e-mail of je kan het in een USB stick opslaan
  • je kunt een laptop, tablet of smartphone draadloos gebruiken voor presentaties op de Flip
  • een week- of maandplanning laten zien
  • je hebt toegang tot een webbrowser voor als je relevante informatie op het web wil laten zien.
  • tonen van Office documenten, zoals een Powerpoint presentatie, maar ook bestanden in Excel en Word
  • op het scherm tekenen en schrijven
  • de inhoud van het scherm sturen naar een printer